|
Prodconsulting Innovation & Teknik |
Instruktioner
Vad är statusen på era tillverknings- och test- instruktioner?
Är dom uppdaterade och anpassade till gällande revision?
Även om dom är faktamässigt korrekta, är dom även användbara?
Används dom eller finns dom bara?
Är felaktiga eller otydliga instruktioner orsaken till vissa kvalitets problem?
Har ni instruktionerna för att ni ”måste” eller har ni dom som ett mycket viktigt verktyg i processen?
Att ha relevanta och så förenklade instruktioner som möjligt, är mycket viktigt, för att dom verkligen skall användas så som det är avsett.
Det är dessutom mycket viktigt att ha ett välanpassat system för att enkelt och säkert kunna göra justeringar vid uppdateringar eller andra justeringar. Instruktionerna måste hållas levande.
En bra och användbar instruktion skall anpassas så att användaren verkligen förstår innehållet och faktiskt använder den.
Prodconsulting har mycket bred erfarenhet av tillverknings- och test- instruktioner skrivna på både svenska och engelska.
Har vi problem med att utrustningen eller instrumenten går sönder ofta mellan dom planerade service- och underhålls- intervallen?
Vet ni vad orsaken är? Vad är totalkostnaden för alla oplanerade och oförutsedda stopp?
All underhållsservice måste ställas i helhets relation till totalkostnaden för hela processen.
Oavsett om det gäller egen intern utrustning som används i den egna produktionen eller om det är utrustning som är såld till kund, är det alltid viktigt att ha relevans mellan resursåtgången för det förebyggande underhållet och konsekvensen av driftstoppet.
Loggning alla problem och störningar är en mycket viktig del av åtgärdsprogrammet.
Det är även mycket viktigt att göra analysen så förutsättningslöst som möjligt.
Om det gäller extern utrustning finns det betydligt fler faktorer att ta hänsyn till.
För extern utrustning bör åtgärderna leda till uppdatering av Service manualer.
Prodconsulting har bred erfarenhet av service- och förebyggande underhålls- service både från utrustning i egen produktion samt utrustning som är såld till kund.
Varför har man servicemanual?
Är det regulatoriska krav eller är det kunden som kräver den typen av dokumentation, oavsett om den har ett realistiskt innehåll eller inte.
Det ovan nämnda orsakerna är ofta ”måste” kraven som ligger till grund för framtagandet.
Dock skall man se servicemanualen som en mycket viktig ”kugge” för att uppnå god lönsamhet för hela eftermarknaden. Det är oftast i servicemanualen som dom viktiga servicerutinerna förmedlas till den egna interna och den externa serviceorganisationen.
Vilken nivå skall servicemanualen ha? Skall den täcka det mesta eller enbart dom oftast förekommande åtgärderna?
Det är mycket viktigt att utnyttja erfarenhet från praktisk instrumentservice både inom Sverige och World Wide. Nivån måste anpassas erfarenhetsmässigt utifrån typ av instrument, komplexitet, kundgrupp, region och tilltänkt verkningsgrad för servicemanualen.
Vem i organisationen är lämpligast att leda eller utveckla servicemanualen?
Vem har kunskaperna? Finns mantimmarna tillgängliga just nu?
Den uttalade servicemanuals utvecklaren med helhet synen och den praktiska erfarenhet finns mycket sällan tillgänglig. Dom tekniska kunskaperna som krävs är i regel inte den komplicerade delen i utvecklingen av servicemanualen, utan anpassningen av tekniken till en lämplig och realistisk nivå för dom enskilda användarna. Det är mycket ofta som färdigställandet servicemanualen blir kraftigt försenat p.g.a. brist av mantimmar.
Se inte framtagandet av en servicemanual som en kostnad, utan som en bra investering för att uppnå bra eftermarknadslönsamhet.
ProdConsulting har lång erfarenhet från framtagande av servicemanualer. Behöver ni ett bollplank eller någon som kan leda hela projektet?
Välkommen att kontakta Prodconsulting för mer information om företagets tjänster!
© Copyright 2010 Prodconsulting